Ik ontbijt al jaren met een bak havermout, maar het grote nadeel van havermout is natuurlijk dat het buitengewoon smerig is. Af en toe plaats ik een havermoutberichtje op Facebook en ik krijg daar altijd enorm veel lieve reacties op. Nog niet zo lang geleden liet ik mijn Facebookvrienden weten dat havermout met sojamelk een prettige variant op het havermoutgebeuren is. Het leverde wederom een stroom berichten op, met vooral veel waarschuwingen dat sojamelk niet zo gezond is. Dit zette mij aan het denken.
Ik ben geen foodie, ik doe niet aan chiazaadjes en grassoorten, ik flikker niets door blenders, ik ben geen vegetariër, ik kan geen koolhydraat van een eiwit onderscheiden, ik tel geen calorieën. Elke vorm van voedselhysterie is mij vreemd, maar die mensen die wel dagelijks bezig zijn met gezond voedsel moeten toch in een algehele staat van verwarring verkeren?
Van tien boterhammen op een dag mogen we opeens geen brood meer en als je al brood eet dan NIET roosteren, pindakaas is net zo slecht als tabak (WOW!), drink geen melk, drink sojamelk, NEE drink GEEN sojamelk, drink amandelmelk, pas op voor zalm, eet geen rood vlees, eet wit vlees, geen lam (want zielig), eet noten, pas op voor notenallergie, wees dus voorzichtig met amandelmelk, eet fruit, pas op voor fruit ivbm gif op schil, eet spinazie, pas op voor nitraat, eet geen schaaldieren want zij zijn de filters van de zee én de zee is GIFTIG, pas op voor zout, suiker is héél slecht, van chocola word jij gelukkig maar de cacaoboer ontzettend ongelukkig, drink géén alcohol/drink twee glazen rood alleen NIET op dinsdag!
Ik sprak laatst een vriendin. Ze is kinderpsychologe. Ze signaleert een toename van meisjes met een eetstoornis. Het gegeven dat veel voedsel slecht voor je is, blijkt in de praktijk een goed excuus voor veel tieners om niet te eten. En terwijl de moeders obsessief met gezond eten in de weer zijn, met leesbril de etiketten bestuderen en elk voedselfeitje serieus nemen, prijzen ze hun vet-ontwijkende dochters de hemel in, want kijk die eens bewust en gezond in het leven staan. We geven onze kinderen wederom een prachtig voorbeeld hoe het niet moet door weer erg door te slaan.
Natuurlijk kan iedereen bedenken dat prefab-food uit de schappen van de winkel niet gezond is. En ook niet lekker trouwens. Dat er iets grondig mis is met onze voedselketen lijkt me ook duidelijk en daar moeten we iets aan doen.
Laten we onze kinderen een kritische houding meegeven ten aanzien van voedsel, maar ruk ze nou alsjeblieft niet meteen die pot pindakaas uit hun handen. We hebben meer aan weldenkende burgers die in staat zijn om misstanden uit de weg te ruimen (er liggen namelijk nog steeds plofkippen in de schappen) dan dat we elkaar gek maken met elk nieuw feitje over voedsel. Eet gevarieerd en met mate, want je gaat je echt belazerd voelen als je nu elke dag chiazaadjespasta op je speltbrood smeert en over twee jaar te horen krijgt dat je er doof, blind en onwetend van wordt.